Ok
-
-
-
/
1 , , ,
,
2 29.06.2015 . ,
-
e-mail .42, .4 .
" "
-
   
 
New Page 1

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Близо 100 ученици посетиха Окръжен съд Ловеч в рамките на Деня на отворени врати

 

Ученици от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека Проф. Беню Цонев Ловеч и от Центъра за подкрепа и личностно развитие - Ученическо общежитие в Ловеч бяха сред следобедните посетители на Окръжния съд в града в Деня на отворени врати на институцията. Те се запознаха с работата на съда, с процедурите от образуването до решаването на едно дело, кои служители за какво отговарят, в какво се изразява работата на съдията. Преди тях това направиха и третокласниците от ОУ Васил Левски Ловеч.

Съдия Пламен Пенов даде практически пример в какво може да се състои един граждански спор, а по-късно обясни на по-големите ученици защо е важно магистратите да са независими за да отсъждат справедливо, само според закона и представените доказателства.

Председателят на Окръжен съд Ловеч Милена Вълчева им показа на практика как се разпределят делата на случаен принцип и им подари по един екземпляр от основния закон на страната Конституцията. Това се случи след като бяха обявени и победителите в конкурса за ученическо есе на тема Там е силен народът, дето се спазват законите.

Всички посетители на Ловешкия окръжен съд в Деня на отворени врати можеха да разгледат и специалната изложба, посветена на 140-тата годишнина от създаването на съда.

 

 

11 октомври 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Две първи награди в конкурса за ученическо есе на Окръжен съд Ловеч

 

 

Диана Гаврилова от 11 ти клас на Център за подкрепа и личностно развитие - Ученическо общежитие гр. Ловеч и Лидия Русинова от11 ти клас от НПГГСД Сава Младенов гр. Тетевен спечелиха първа награда в конкурса за есе на тема Там е силен народът, дето се зачитат законите. Той беше организиран от Окръжен съд Ловеч по повод Деня на отворени врати, който се проведе на 11 октомври. На второ място беше класирано есето на Виктория Бешовишка от ПЕГ Екзарх Йосиф I гр. Ловеч, а на трето на Йоана Христова.

Победителите бяха обявени от председателя на Окръжен съд Ловеч Милена Вълчева, която благодари на всички участници в конкурса. Комисията, която оценяваше есетата, беше доста затруднена, защото всички текстове се отличаваха с оригиналност, посочи тя. Критериите за оценка бяха свързаност с темата, представената теза и защитата ѝ и, не на последно място, спазването на граматическите правила в българския език.

Участие в състезанието взеха ученици от цялата област, като сред най-активните бяха от Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване Сава Младенов гр.Тетевен. Затова конкурсната комисия взе решение да връчи почетна грамота на училището.

 

 

11 октомври 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Над 70 третокласници посетиха Окръжен съд Ловеч в Деня на отворени врати

 

Какво е престъпление? Как се образува съдебно дело? Какво точно работят съдиите? Защо нямат чукчета?

Това бяха част от въпросите, чиито отговори получиха третокласниците от ОУ Васил Левски, които посетиха Окръжен съд Ловеч в Деня на отворени врати. Техен гид беше съдия Пламен Пенов.

Най-голям интерес сред децата предизвика съдебната зала, в която съдия Пенов им разказа повече за работата на съда, какви са страните по делата, къде стоят ищци, ответници, обвиняеми, адвокати и прокурори. Третокласниците разбраха и какви дела се разглеждат от Окръжен съд Ловеч, кой какви отговорности има, какво представлява едно дело. По време на разговора съдията показа на малчуганите истинско съдебно дело с всички включени в него документи като показания, експертизи, призовки и т.н. И всичко това трябва да се знае от съответния съдия, който разглежда или докладва делото, обясни той. Доста деца изявиха желание да станат съдии един ден, но след като разбраха колко много четат и колко работа имат тези магистрати, ентусиазмът им се охлади.

За да се стигне до разглеждането на даден спор в зала обаче, е необходимо всички документи - показания, експертизи, призовки и т.н да бъдат окомплектовани в едно дело, посочи още съдия Пенов. А това се прави от съдебните служители. Малките посетители се срещнаха с някои от тях. Посетиха деловодствата, където се образуват делата. Секретар-протоколистът Даниела Кирова им разказа в какво се състои нейната работа записване на всяка дума, казана по време на съдебното заседание, изпращането на уведомления и призовки на страните и др.

Освен със съдия Пенов, третокласниците разговаряха и със съдиите Константинова и Дойнова и разгледаха изложбата, посветена на 140-тата годишнина от създаването на Окръжен съд Ловеч.

 

 

11 октомври

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Поздравителен адрес от Окръжен съд Ловеч

за Държавен архив Ловеч по повод Деня на българските архивисти

 

 

Председателят на Окръжен съд Ловеч Милена Вълчева връчи поздравителен адрес на началника на Държавен архив Ловеч Павлина Петрова по повод 10 октомври Ден на българските архивисти.

Благодарение на доброто сътрудничество между двете институции вече е факт изложба от ценни документи и снимки, свързани с историята на съда. Оригиналите им могат да бъдат видени до 17 ч. на 10 октомври в Държавен архив Ловеч, на първия етаж на Дом Преслав.

Като председател на Окръжен съд Ловеч имах възможността лично да се убедя колко професионално съхранявате ценни документи и снимки, свързани с историята на съда. Благодаря Ви за това, че пазите историческата ни памет, заяви Милена Вълчева.

От своя страна Павлина Петрова от Държавен архив Ловеч благодари на Окръжен съд Ловеч, че е помогнал ценните експонати да излязат от папките на архива и бъдат показани на обществеността.

Самата изложба, посветена на 140-годишния юбилей на Окръжен съд Ловеч, вече е подредена във фоайето на втория етаж на Съдебната палата и може да бъде видяна от всички в Деня на отворени врати на Съда, на 11 октомври, от 9 до 17 часа.

 

10 октомври

Гр. Ловеч

 

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

11 октомври Ден на отворени врати в Окръжен съд Ловеч

 

 

На 11 октомври, петък, от 9 часа, Ловешкият окръжен съд ще отвори вратите си за всички, които искат да научат повече за дейността на правораздавателната институция. Посетителите ще могат да проследят процедурите от сезирането на съда до образуването на съдебно дело. Освен отделните деловодства, в които се обработват документите, гостите на съда ще могат да разгледат съдебни зали и дори да присъстват на съдебно заседание.

Във връзка с Деня на отворени врати във фоайето на втория етаж на Окръжен съд Ловеч ще бъде подредена и изложба, разказваща за историята на съда, който през 2019-та отбелязва 140 години от създаването си. Ще бъдат наградени и отличилите се творби в конкурса за есе на тема Там е силен народът, дето се зачитат законите.

За да посетите събитията, при влизането Ви в Съдебната палата, носете документ за самоличност, който да бъде проверен от органите на ОЗ Охрана.

 

7 октомври

Гр. Ловеч

 

 

С Т А Н О В И Щ Е
на Общото събрание на съдиите при Окръжен съд Ловеч,

проведено на 30.09.2019 год.По повод ескалиралите лични нападки и призиви за саморазправа със съдебния състав, постановил определение № 429/19.09.2019 г. по ВНЧ №921/2019 г. на Софийски апелативен съд, единодушно заявяваме категоричната си позиция за отстояване законността и независимостта на съдебната власт.

Развитието на демократичното общество се гарантира от върховенство на закона и съдийската независимост да го прилага. Постановените съдебни актове не следва да бъдат основание за нападки срещу постановилите ги съдии и техните семейства, в т.ч. и за посегателство върху личността, а са предмет на инстанционен контрол.

Независимостта на съдебната власт има конкретни измерения и не е просто формален принцип. Безпристрастността и обективността на съда се базира на общественото доверие и всеки опит то да бъде разрушено, рефлектира върху устоите на демократичното общество. Повишаването на напрежението, обидите и създаването на негативна нагласа персонално към съдиите, ги поставя в невъзможност обективното да правораздават и нарушава функционалния им имунитет.

Съдът е призван да прилага действащите закони, а обществените отношения следва да бъдат отчитани и регулирани чрез приетите от Народното събрание нормативни актове.

 

 

 

Във връзка с отбелязването на 140-тата си годишнина

ОКРЪЖЕН СЪД - ЛОВЕЧ

ОБЯВЯВА

КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ

НА ТЕМА:

ТАМ Е СИЛЕН НАРОДЪТ, ДЕТО СЕ ЗАЧИТАТ ЗАКОНИТЕ.

 

Участниците, от VIII до XII клас, могат да изпращат творбите си на e-mail: petya_kd@abv.bg до 7 октомври включително.

На 11 октомври, когато е Денят на отворени врати в Окръжен съд Ловеч, ще бъдат наградени отличилите се есета.

ОЧАКВАМЕ ТВОРБИТЕ ВИ!

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Започна делото срещу лишения от свобода, обвинен в бягство от затвора и отвличане

 

Окръжен съд Ловеч даде ход на делото срещу Б.А.И., обвинен в бягство от затвора (престъпление по чл. 297, ал.1 от НК ) и в отвличане, при условията на опасен рецидив (престъпление по чл.142, ал.3, от НК). То се гледа по общия ред, след като подсъдимият отказа съкратено съдебно следствие заради несъгласие с посочените в обвинителния акт факти. Случаят е от юни 2018 година.

На днешното заседание бяха разпитани общо шестима свидетели. Заради неявяване на двама редовно призовани свидетели, на които прокуратурата държи, делото беше отложено за 24 септември от 9 часа.

 

 

3 септември 2019 г

Гр. Ловеч

 

 

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд Ловеч потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на обвинен в притежание на наркотици

 

Тричленен състав на Окръжен съд Ловеч потвърди постановената мярка за неотклонение задържане под стража на 59-годишен мъж от село Камена, община Петрич, обвинен в притежание на наркотици (чл. 354а, ал.3, т.1 от НК). Н.И.К обжалва мярката си с мотив влошено здраве. На съдебно заседание на 19 август 2019 г. той представи медицински епикризи от периода 2012 - 2017 година, а защитникът му поиска и съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида на заболяванията и дали са пречка за престоя на обвиняемия в ареста.

На заседанието на 22 август вещото лице представи своята експертиза. Тя беше оспорена от защитата. Съдът обаче прие заключенията на вещото лице и остави без уважение искането на адвоката на обвиняемия за допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Мотивът - към настоящия момент не са налице обстоятелства, които да налагат спешното му лечение. Освен това в чл. 250 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е регламентирано оказването на своевременна медицинска помощ в ареста, от която обвиняемия може да се възползва при нужда.

Съдът прецени, че представените в досъдебното производство доказателства сочат, че може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, за което му е повдигнато обвинение, както и за евентуалната му съпричастност към друго престъпление по чл. 354а, ал. 1 (притежание на наркотици с цел разпространение). Липсата на постоянна месторабота и свободното придвижване на обвиняемия из страната му дава възможност да се укрие. Затова съдът потвърди мярката за неотклонение на Н.И.К, а именно задържане под стража. Определението е окончателно.

 

22 август 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Ловешкият окръжен съд остави в ареста обвинен в притежание на наркотични вещества в големи размери

 

На свое заседание на 20 август 2019 г. Окръжен съд Ловеч остави без уважение молбата на З.А.И. (40 г.) от с. Кирчево, Ловешка област, да бъде променена мярката му за неотклонение задържане под стража. Мъжът е в ареста по обвинение по чл. 354а, ал.2, т.4 (притежание и разпространение на наркотични вещества или техни аналози в особено големи размери или деянието е извършено при условията на опасен рецидив). Обвиняемият обосновава искането си за по-лека мярка за неотклонение с влошено здравословно състояние.

Въз основа на направена съдебно-медицинска експертиза съдът прие, че у 40-годишния мъж не е налице заболяване от спешен порядък, което да налага изменение на мярката му за неотклонение задържане под стража. Освен това, с оглед събраните на досъдебното производство доказателства, постанови, че може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, за което му е повдигнато обвинение, както и, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление, ако бъде променена мярката му за неотклонение в по-лека. Затова остави молбата му без уважение.

Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

21 август 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Гривни за електронно наблюдение вече могат да се прилагат на осъдени и на лица под домашен арест в Ловешкия съдебен район

 

Обвиняемите с мярка за неотклонение домашен арест в Ловешкия съдебен район вече ще могат да бъдат контролирани дистанционно дали спазват ограниченията на мярката. Това става възможно, след като с писмо от 15 юли 2019 година Главна дирекция Изпълнение на наказанията в Министерството на правосъдието уведоми председателя на Окръжен съд Ловеч, че вече е въведена в експлоатация Системата за електронно наблюдение на правонарушителите, а териториалните служби на ГДИН имат техническата готовност да я прилагат.

Контролът се извършва чрез поставянето на устройство в дома на обвиняемия, което осъществява връзка с електронна гривна, прикрепена за глезена му. При нарушение (напускане на дома или опит за премахване на устройството или гривната) се изпраща сигнал до контролния център на Главна дирекция Изпълнение на наказанията и се вземат своевременни мерки.

Електронно наблюдение може да се прилага и спрямо лишени от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип (които имат възможност да работят на различни обекти, например), както и спрямо осъдени с пробационни мерки ограничение в свободното придвижване и задължителна регистрация по настоящ адрес.

Правонарушителите трябва да дадат изричното си съгласие, за да им бъде поставена гривна. За лицата с мярка задължителна регистрация по настоящ адрес" този тип наблюдение ще е облекчение, защото няма да се налага минимум два пъти в седмица да се подписват при съответния пробационен служител.

 

 

29 юли 2019

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Ловешкият окръжен съд остави в ареста обвинен в притежание на наркотични вещества

 

 

Ловешкият окръжен съд потвърди задържането под стража на 59-годишен мъж от благоевградското село Камена, обвинен в притежание на наркотици. Н.И.К е арестуван миналата седмица от служители на РУ Ябланица. Тетевенският районен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража, а Окръжният съд в Ловеч я потвърди. Според съда може да се направи обосновано предположение, че има вероятност обвиняемият да е съпричастен към престъплението, в което е обвинен, а доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност да се укрие или извърши престъпление.

Мярката е окончателна и не подлежи на обжалване.

 

18 юли 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Ловешкият окръжен съд промени мярката за неотклонение на обвинена в получаване на подкуп от домашен арест в парична гаранция

 

 

Ловешкият окръжен съд промени мярката за неотклонение на Д.П.М (бивш председател на ТЕЛК Ловеч), обвиняема за взимане на подкуп (престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК). В момента тя е под домашен арест, но заради заболяване поиска по-лека мярка, за да може да се лекува. На заседание на 4 юли 2019 година съдът постанови да бъде направена съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали лечението на обвиняемата може да се извършва в домашни условия.

От представената днес експертиза стана ясно, че Д.П.М е с две заболявания, които изискват двигателен режим с активна физическа дейност и терапия. Физическите упражнения биха могли да се правят в дома й, но за изследванията и физиотерапевтичните процедури е необходимо обвиняемата да излиза от дома си, посочи назначеното от съда вещо лице.

Въз основа на тези заключения, както и на извода, че към настоящия момент не е налице опасност Д.П.М. да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът промени мярката за неотклонение на обвиняемата от домашен арест в парична гаранция в размер на 3000 лева.

Мярката може да бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд.

 

18 юли 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Промяна в датата и часа на гледането на мярката за неотклонение на обвиняема за взимане на подкуп

 

Мярката за неотклонение на Д.П.М (бивш председател на ТЕЛК Ловеч), обвиняема за взимане на подкуп (престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК) ще бъде гледана на 18 юли от 14 часа.

В момента обвиняемата е с мярка "домашен арест". Тя поиска промяната й, за да може да се лекува. За да вземе решение, съдът постанови изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали лечението може да се провежда в домашни условия.

 

16 юли 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

В началото на септември ще се гледа делото срещу лишения от свобода, обвинен в бягство от затвора и отвличане

 

Окръжен съд Ловеч отложи делото срещу Б.А.И., обвинен в бягство от затвора (престъпление по чл. 297, ал.1 от НК ) и в отвличане, при условията на опасен рецидив (престъпление по чл.142, ал.3, от НК).

На днешното разпоредително заседание подсъдимият отказа процесът срещу него да бъде гледан при условията на съкратеното съдебно следствие, тъй като не беше съгласен с част от посочените в обвинителния акт факти. Затова съдът взе решение делото да бъде гледано по общия ред, с призоваване и разпит на свидетели. Следващото заседание е насрочено за 3 септември от 9 часа.

 

8 юли 2019 г

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Изготвянето на съдебно-медицинска експертиза отложи гледането на мярката за неотклонение на обвиняема за взимане на подкуп

 

Окръжен съд Ловеч отложи разглеждането на промяна на мярката за неотклонение на Д.П.М, обвиняема за взимане на подкуп (престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК). В момента тя е под домашен арест.

На днешното заседание адвокатът ѝ представи амбулаторен лист с описано нейно заболяване, за което се препоръчва определена терапия. По искане на защитата, съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали тази терапия може да се осъществява в домашни условия.

Следващото заседание за разглеждането на мярката за неотклонение на Д.П.М е насрочено за 19 юли от 9 часа.

 

 

4 юли 2019 г.

Гр. Ловеч

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

ВТАС определи парична гаранция за обвинен в посредничество при предаване на подкуп

 

Великотърновският апелативен съд промени мярката за неотклонение на В.Р.Й., обвинен в посредничество при предаване на подкуп на председателя на ТЕЛК Ловеч (Престъпление по чл. 304, ал. 1 от НК). Мъжът беше с мярка домашен арест, която беше потвърдена от Окръжен съд Ловеч на 18 юни. Той обжалва пред Великотърновския апелативен съд, който със свое определение 142 от 27 юни 2019 година измени мярката му от домашен арест в гаранция в размер на 1500 лева.

 

3 юли 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

2 години лишаване от свобода постанови Окръжен съд - Ловеч за рецидивист, откраднал портмоне в Луковит

 

На заседание на 2 юли 2019 г. Ловешкият окръжен съд призна 46-годишен мъж, с постоянен адрес в софийското село Яна, за виновен в кражба на портмоне и теглене на пари от банкова карта, намираща се в него (престъпления по чл. 196, ал.1 от НК, във връзка с чл. 194, ал.1 и по чл. 249, ал.1 от НК). Случаят е от 11 април 2018 година и се е разиграл в гр. Луковит.

Кражбата е станала от медицинска лаборатория в сградата на болницата в Луковит. П.С.И. видял оставена дамска чанта и взел портмонето от нея. В него имало 10 лева в брой и дебитна карта в плик с ПИН кода за нея. Чрез картата е изтеглил общо 1 200 лева от сметката.

След проведените процесуално-следствени действия извършителят е установен и задържан. Направил е пълни самопризнания. Тъй като от 2006 до 2015 година П.С.И. е осъждан над 10 пъти, кражбата в Луковит е определена като извършена в условията на опасен рецидив.

По делото срещу подсъдимия на 2 юли 2019 г., по негово искане беше приложена процедурата на съкратеното съдебно следствие. Съдебният състав призна подсъдимия за виновен и му наложи наказание от 3 години лишаване от свобода. По реда на чл. 58а от НК (съкратено съдебно следствие) присъдата беше намалена с 1/3. Така П.С.И. ще бъде лишен от свобода за период от 2 години, при първоначален строг режим. Освен това той трябва да плати глоба в размер на 2 400 лева в полза на държавата, 1219 лева на собственичката на дебитната карта, както и разноските по делото.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

 

2 юли 2019 г.

Гр. Ловеч

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

 

Ловешкият окръжен съд остави в ареста обвиняемия за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходка в село Български извор

 

Ловешкият окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража за 31-годишния Х.Г.Д. Той е обвинен, че на 27 юни в село Български извор при ПТП е причинил смъртта на 52-годишна пешеходка. (Престъпление по чл.343, ал.3, буква б от НК)

Според съда от представените доказателства може да се направи обосновано предположение, че Х.Г.Д е извършил престъплението, за което е обвинен. Тъй като е налице реална опасност той да се укрие, с оглед на това, че е напуснал местопроизшествието, след извършване на деянието, съдът прецени, че обвиняемият трябва да остане с най-тежката мярка за неотклонение. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

 

 

1 юли 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд Ловеч успешно приключи образователната програма на ВСС Съдебната власт информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури

 

Ученици от ПЕГ Екзарх Йосиф I пресъздадоха наказателен процес

 

 

С осъдителна присъда завърши наказателният процес, подготвен и проведен от ученици от Х клас на ПЕГ Екзарх Йосиф I. С него беше поставен успешен край на образователната програма на ВСС Съдебната власт информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури в Ловеч за учебната 2018/2019 година.

В присъствието на административния ръководител на Окръжен съд Ловеч г-жа Милена Вълчева и на съдия Пламен Пенов, учениците пресъздадоха наказателен процес за производство и разпространение на наркотици. Под ръководството на съдия Йовка Казанджиева от Окръжен съд Ловеч те влязоха в ролите на съдебен състав, обвинител, защита, свидетели и вещи лица. Подсъдим беше съдия Казанджиева. По съвет на двамата си адвокати, тя отказа делото да се гледа по съкратената процедура.

Съдът разпита трима свидетели и едно вещо лице. След като чу и пледоариите на обвинението и защитата, се оттегли, за да вземе решение. Това време беше използвано за разговор между председателя на Окръжен съд Ловеч г-жа Милена Вълчева и децата за образователната програма на ВСС и как тя да бъде подобрена. Учениците поискаха в лекциите, които прокурори и съдии от Ловеч им представят, да има повече примери от практиката за отделни престъпления; самите срещи да преминават в по-свободен стил с разговори, а не само със сухо предаване на материала. Повечето от децата споделиха, че са се включили в програмата, защото са привлечени от правото и смятат да продължат да се развиват в тази сфера.

Целта на програмата е възможно най-много ученици, не само тези, които се интересуват, да се запознаят структурата и функциите на съдебната система, подчерта съдия Йовка Казанджиева. Защото понякога на пръв поглед маловажни постъпки могат да се окажат с тежки последствия, посочи тя.

Председателят на Окръжен съд Ловеч г-жа Милена Вълчева пък припомни, че от февруари тази година Съдът разполага със синя стая, в която се провеждат изслушвания на деца жертви на престъпления, без присъствието на извършителя. И че при желание и интерес от тяхна страна, учениците могат да я разгледат.

Тежка осъдителна присъда произнесе съдебният състав с председател Климентина Ютерова и членове Китка Иванова и Марина Българянова. Адвокатите, в лицето на Ванеса Велкова и Кристиян Христов, обявиха, че ще обжалват.

След края на процеса председателят на Окръжен съд Ловеч г-жа Милена Вълчева награди от името на ВСС участниците в образователната програма.

 

26 юни 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Окръжен съд Ловеч награди пет деца от Ученическото общежитие на ЦПЛР за активно участие в образователната програма на ВСС Съдебната власт информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури

 

Когато човек е упорит, независимо от обстоятелствата, може да постигне това, което иска. С тези думи съдия Йовка Казанджиева от Окръжен съд Ловеч се обърна към децата от Ученическото общежитие на Центъра за подкрепа и личностно развитие в Ловеч, които участваха в поредното издание на образователната програма на ВСС Съдебната власт информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури. Целта на програмата е, чрез поредица от срещи на представители на съдебната власт с ученици от 8-10 клас, да се повиши правната култура на младите хора. Под формата на лекции съдии от Окръжен съд Ловеч и прокурори от Районна и Окръжна прокуратура Ловеч представят на учениците структурата и функциите на съдебната система, правата им като граждани, опасностите, на които могат да попаднат и които да ги доведат в съдебната зала като жертви или като извършители на престъпления. Да не се срещат като такива пожела на децата и прокурор Анета Пачкова от Районна прокуратура Ловеч - един от лекторите по програмата.

Общо 14 деца от 8 и 9 клас от Ученическото общежитие на Центъра за подкрепа и личностно развитие в Ловеч участваха през учебната 2018/2019 година в образователната програма на ВСС Съдебната власт информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури. Петима от най-активните бяха наградени от ръководителя на програмата в Окръжен съд Ловеч съдия Йовка Казанджиева. Освен материални награди, тя връчи удостоверения от Висшия съдебен съвет, подписани от административния ръководител на Окръжен съд Ловеч г-жа Милена Вълчева и от окръжния прокурор Валентин Вълков.

Заместник-директорът на Ученическото общежитие г-жа Елина Петрова уведоми учениците, че тези удостоверения влизат в портфолиото им и когато се представят като завършили училище, като студенти, дори когато кандидатстват за работа, удостоверенията им дават предимство пред останалите, защото показват малко по-висока култура в областта на правото и гражданското образование.

Самите деца останаха доволни от програмата и от вниманието, което получиха, и заявиха желание да продължат участието си и в следващите издания на образователната програма на ВСС. От своя страна съдия Казанджиева подчерта, че съдът и прокуратурата са отворени за срещи и разговори, дори и да не са в рамките на програмата. Ние ще идваме и тук, за да можем да говорим и с повече от вас, за въпросите, които ви вълнуват., каза тя. Поне една от лекциите обаче е добре да се проведе в Съдебната палата, за да можете реално да се запознаете с обстановката в съдебните зали. Съдия Казанджиева припомни, че от началото на тази година в Окръжен съд Ловеч вече има синя стая. В нея се извършват изслушвания на деца жертви на престъпления, без присъствието на извършителя.

Окръжен съд Ловеч участва в образователната програма на ВСС Съдебната власт информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури от създаването й преди 5 години. Финалът на всяко издание е симулиран съдебен процес, най-често наказателен, който се провежда изцяло от ученици участници в програмата. Тази година той ще е дело на ученици от Профилирана езикова гимназия Екзарх Йосиф I в Ловеч и ще се проведе на 26 юни, сряда, от 15 часа в Съдебната палата.

 

 

25 юни 2019 г.

гр. Ловеч

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Съдът остави под домашен арест обвинен в посредничество при предаване на подкуп

 

Окръжен съд Ловеч отказа да промени мярката за неотклонение домашен арест на В.Р.Й., обвинен в посредничество при предаване на подкуп на председателя на ТЕЛК Ловеч (Престъпление по чл. 304, ал. 1 от НК). Тя беше постановена на 18 април тази година, след като съдът уважи искането за налагане на по-лека мярка от задържане под стража.

Чрез своя защитник обвиняемият В.Р.Й. отново поиска промяна на мярката в по-лека, с мотив, че само той може да се грижи за многолюдното си семейство и стопанство. Според прокуратурата обаче при налагането на мярка парична гаранция или подписка има реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, като повлияе на свидетели по делото срещу него.

Съдът реши, че към момента може да се направи обосновано предположение, че В.Р.Й. е извършил престъплението, в което е обвинен, както и че не са налице обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение. Затова остави искането му за по-лека мярка без уважение.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Великотърновския апелативен съд.

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Мярка за неотклонение

 

На 18 юни, вторник, от 10,00 часа в Окръжен съд Ловеч ще бъде гледана мярката за неотклонение на В.Р.Й., обвинен в посредничество при предаване на подкуп на председателя на ТЕЛК Ловеч. (Престъпление по чл. 304, ал. 1 от НК - Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева).

Първоначално делото беше насрочено за петък, 14 юни, но, поради неявяване на защитник, беше отложено.

 

17 юни 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На семинар в Окръжен съд Ловеч магистрати от шест съдилища обсъдиха предизвикателствата при делата за лекарски грешки

 

Намирането на вещи лица е основната причина за бавенето на дела за допуснати грешки при лечението на пациент. Това стана ясно по време на семинар на тема Правни спорове в здравеопазването. Дискусионни въпроси. Негов домакин беше Окръжен съд Ловеч, а основен лектор - адвокат Мария Шаркова специалист в областта на медицинското право.

Тя представи обобщени данни за съдебната практика по такъв тип дела у нас. Годишно се завеждат около 45-50 дела за лекарски грешки, което при 2 милиона хоспитализации всяка година изглежда много малко, посочи адвокат Шаркова. Но ако вие лично сте засегнат в дадено дело, за вас е много, допълни тя. След 2012 има повече дела, но според Шаркова причината е по-скоро в нарасналата осведоменост на пациентите и желанието им да търсят справедливост. Пациентските организации също стават все по-активни.

Събирането на информация за такъв тип дела е много трудно и отнема време, защото у нас не се водят специални регистри за тези казуси, посочи адвокат Шаркова. Все пак по нейни данни до момента има около 450 дела за лекарски грешки, част от тях висящи. Към 31 декември 2018 година са заведени 377 дела, като 66 % вече са приключили, 18 на сто са висящи на първа инстанция, а 16 % - на въззивна инстанция или пред Върховния касационен съд.

Средната продължителност на делата е 1 350 дни. Има някои висящи производства още от 2007 година, но те не са много. Понякога делата се бавят по 2-3 години, само за да се намерят вещи лица, които да изготвят експертиза, каза адвокат Мария Шаркова. Има компетентни лекари, но има една особеност, че те рядко се съгласяват да изготвят експертиза, тъй като се притесняват, че могат да навредят на свой колега.

Това беше потвърдено и от председателя на Районния съд в Никопол Галя Наумова. Много трудно намираме вещи лица и почти винаги отказват, особено когато става въпрос за болници и за техни колеги лекари никой не иска да признае, че са сбъркали. Намираме от други градове вещи лица, но наистина важи приказката гарван гарвану око не вади. Някои от експертите използват като оправдания прекалената си заетост, липсата на компетентност по конкретен въпрос или дори искат невъзможно високи хонорари от съда, за да откажат.

Критериите при определянето на неимуществените вреди заради лекарски грешки, момента на отчитането им, разликата по места в присъдени обезщетения за идентични увреждания бяха сред другите обсъждани въпроси по време на семинара. Дискутиран бе и въпросът за делата, заведени от лечебните заведения срещу Националната здравноосигурителна каса заради отказа й да заплати извършената от болниците надлимитна дейност. Съдия Владимир Вълков от Софийски градски съд посочи, че съдебната практика по тези казуси е противоречива.

Въпреки трудностите, с които се сблъскват магистратите при разглеждането на дела за лекарски грешки, заблуда е, че у нас няма осъден лекар, заяви адвокат Мария Шаркова. Около 40 % от заведените искове са уважени. Самото доказване на медицинска грешка обаче е особено трудно, не само защото необходимите медицински документи са разпръснати в различни нормативни актове, а чисто физически документацията за даден случай се намира в лечебното заведение, което понякога създава условия за нейната манипулация.

Тези дела са особено трудни и от емоционална гледна точка, посочи адвокат Шаркова. Нека не си мислим,че лекарите също не преживяват тежко такива дела и случаи, когато пациентите са били увредени.

Статистиката й сочи, че най-рисковите медицински специалности са хирургия, акушерство и гинекология, дентална медицина, ортопедия и травматология.

13 юни 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Мярка за неотклонение

 

На 14 юни, петък, от 10,30 часа в Окръжен съд Ловеч ще бъде гледана мярката за неотклонение на В.Р.Й., обвинен в посредничество при предаване на подкуп на председателя на ТЕЛК Ловеч. (Престъпление по чл. 304, ал. 1 от НК - Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева).

В момента В.Р. Й. е с мярка домашен арест. Внесъл е искане за промяна по чл. 65, ал.1 от НПК.

 

12 юни 2019 г.

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Ловешкият окръжен съд ще е домакин на семинар за правните спорове в здравеопазването

 

Уеднаквяване на практиките в присъждането на обезщетения при констатирани лекарски грешки ще е един от обсъжданите въпроси на семинар на тема Правни спорове в здравеопазването. Дискусионни въпроси. Това съобщи на среща с журналисти председателят на Окръжен съд Ловеч г-жа Милена Вълчева. Домакин на форума, който ще се проведе на 13 юни 2019 г., е именно Окръжен съд Ловеч.

В дискусиите ще се включат магистрати и адвокати, които ще обсъдят гражданската отговорност на медицинските специалисти и лечебните заведения и правните спорове между НЗОК и лечебните заведения. На форума ще бъдат представени данни за делата срещу лекари и болници, както и възможностите за алтернативното разрешаване на подобен тип спорове.

Основен лектор е адвокат Мария Шаркова специалист в областта на медицинското право, с подчертан интерес към пациентската безопасност, човешките права в здравеопазването и алтернативните способи за решаване на спорове в тази сфера.

Очаква се сред засегнатите теми на семинара да бъдат и казусите, свързани с обезщетения при пострадали от пътно-транспортни произшествия. Само от началото на тази година в Окръжен съд Ловеч са постъпили около 50 такива дела, каза административният ръководител на съда г-жа Милена Вълчева.

10 юни 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Председателят на Окръжен съд Ловеч Милена Вълчева и представители на медиите обсъдиха взаимодействието помежду си

 

Начините за по-лесно и бързо предоставяне на точна и обективна информация за работата на Окръжен съд Ловеч и на Районните съдилища в Ловешкия съдебен район обсъдиха днес административният ръководител на Съда г-жа Милена Вълчева и представители на местни и национални медии. Поводът за срещата беше официалното представяне на служителя Връзки с обществеността в Окръжен съд Ловеч г-жа Петя Иларионова.

Журналистите изявиха желание г-жа Иларионова да ги информира, както за новините, свързани с предстоящи и текущи събития в Съда - като семинари, обучения, работа с ученици и неправителствени организации, кадрови промени, така и за движението на конкретни дела и за постановените съдебни актове. Те акцентираха и на важността за допълнителна информация за причините за отлагане на дадено дело или за постановяването на съответната присъда. Самите представители на медиите предложиха да им бъде направено обучение за процедурите в правораздаването и използваната терминология, за да бъдат максимално точни и полезни на обществеността при отразяването на съдебните новини.

Председателят на Окръжен съд Ловеч г-жа Милена Вълчева приветства това предложение и подчерта ролята на медиите за предоставянето на информация, която е от полза на обществото. Като пример за това тя посочи кампанията за избор на съдебни заседатели. В началото на 2020 година изтича мандатът на настоящите, а процедурата по подбор на нови вече е променена. Тя е описана в Раздел II (чл.66 75а) на Закона за съдебната власт. Провеждането на процедурата и определянето на кандидатите за съдебни заседатели вече е отговорност изцяло от общинските съвети. Окончателният избор на съдебни заседатели се извършва съгласно чл. 68б от ЗСВ:

- за районните съдилища - от общото събрание на съдиите от съответния окръжен съд;

- за окръжните съдилища - от общото събрание на съдиите от съответния апелативен съд;

- за специализирания наказателен съд - от общото събрание на съдиите от апелативния специализиран наказателен съд.

В Ловешкия съдебен регион Общото събрание на Окръжен съд Ловеч ще одобри съдебните заседатели за Районните съдилища в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит. Именно тук идва важната роля на медиите - да информират хората не само за възможностите да подадат документи за съдебни заседатели, но и самите кандидати да знаят в какво ще се състои тяхната работа. Защото освен възнаграждения, те ще имат и отговорности, посочи г-жа Вълчева.

10 юни 2019 г.

Гр. Ловеч

 

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет с решение по протокол № 7/28.03.2019 г. обяви национален конкурс за ученическо есе на тема Откровено за съдебната власт" за ученици от VIII до XII клас от българските училища в страната и одобри Регламент за провеждане на конкурса за ученическо есе през 2019 г.

Есетата да бъдат подадени в срок от 01.04.2019 г. до 20.05.2019 г. г. на електронна поща: konkurs.vss@vss.justice.bg.

Обявяването на победителите, връчването на първа награда -лаптоп, и на две поощрителни награди - фотоапарати, както и на грамотите на отличените ученици, ще се проведе в Деня на отворени врати на ВСС на 07.06.2019 г. Отличените есета ще бъдат публикувани на интернет сайта и на Facebook страницата на ВСС.

За обявения конкурс ще бъде уведомено Министерството на образованието и науката, като в срок до 30.04.2019 г. следва да бъде определен по един представител на МОН и на Регионалното управление на образованието - София-град, за участие в конкурсната комисия за оценка и класиране на участниците в конкурса за ученическо есе.

Обявата за конкурса и регламента за провеждането му са публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет в раздел Пресцентър подраздел Дни на отворените врати.

 

__________________________

Публикувано на 03.04.2019г.

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

На 28.02.2019 г. в гр. Ловеч ще бъде открита Синя стая за изслушване на деца жертви или извършители на престъпления.

Синята стая е изградена от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца по Тематичен фонд Сигурност. Помещението е предоставено безвъзмездно от община Ловеч. Партньори по проекта са Министерство на правосъдието, Община Ловеч, Окръжен Съд Ловеч и Районен съд Ловеч.

На откриването ще присъстват Министърът на правосъдието Цецка Цачева, Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, председателите на Окръжен съд Ловеч и Районен съд Ловеч, представители на Районна прокуратура Ловеч и Окръжна прокуратура Ловеч, Областната дирекция на МВР и Районно управление Ловеч, Дирекция Социално подпомагане, отдел Закрила на детето, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и др.

В същия ден от 12.00 часа, в заседателна зала на Окръжен съд Ловеч ще се проведе работна среща с участието на госпожа Цецка Цачева с магистрати от Окръжен съд Ловеч и районните съдилища за обсъждане на актуални законодателни промени, инициирани от Министерството на правосъдието.

__________________________

Публикувано на 27.02.2019г.

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

С определение по ЧНД № 64 по описа на Окръжен съд Ловеч за 2019 г., състав на същия съд взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Валентин Румянов Йотов обвиняем за престъпление по чл.304, ал.1 от НК. Съдът се е мотивирал, че съществува обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, за което е привлечен, и по отношение на него е налице опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на съда, с което обвиняемият е задържан, подлежи на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново, като делото пред този съд е насрочено за 08.02.2019 г. от 10:00ч. в случай на постъпила жалба.

__________________________

Публикувано на 01.02.2019г.

 

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

С определение по ЧНД № 63 по описа на Окръжен съд Ловеч за 2019 г., състав на същия съд взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Донка Пенчева Минкова обвиняема за престъпление по чл.301, ал.1 от НК (пасивен подкуп). Съдът се е мотивирал, че съществува обосновано предположение обвиняемата да е извършила престъплението, за което е привлечена, и по отношение на нея е налице опасност да извърши престъпление.

Определението на съда, с което обвиняемата е задържана, подлежи на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново, като делото пред този съд е насрочено за 08.02.2019 г. от 10:00ч. в случай на постъпила жалба.

__________________________

Публикувано на 01.02.2019г.

 

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

На 01.02.2019 г., от 14.00 часа, в Окръжен съд гр. Ловеч ще се проведе съдебно заседание по ЧНД № 63/2019 г. по описа на съда, образувано по искане от Окръжна прокуратура Ловеч за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Донка Пенчева Минкова обвиняема по чл. 301, ал. 1 НК (пасивен подкуп).

На 01.02.2019 г., от 16.00 часа, в Окръжен съд гр. Ловеч ще се проведе съдебно заседание по ЧНД № 64/2019 г. по описа на съда, образувано по искане от Окръжна прокуратура Ловеч за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Валентин Румянов Йотов обвиняем по чл. 304, ал. 1 НК (активен подкуп).

__________________________

Публикувано на 01.02.2019г.

, 5500, . 41, . (068) 68 98 98, (068) 60 10 48, e-mail: los@gbg.bg  
USAID